Friday, Jan. 19, 2018

Foto: Sarajevska zima – performans povodom Dana zaljubljenih

14. februar 2012.

Foto: Sarajevska zima – performans povodom Dana zaljubljenih

Od nekoliko manifestacija koje su se danas održale u okviru Festivala “Sarajevska zima”, izdvaja se performans Gabriela Adamsa, koji se održao ispred Vječne vatre. Adams je uz pomoć stare mašine za pravljenje sladoleda stvarao ledenu smjesu od mliječne kreme, meda i limuna, koju je potom stavio na keks i služio prolaznicima kao poslasticu povodom Dana zaljubljenih.

Performans je počeo u 12:00 sati.

Foto: Andrea Mekić

Na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, održan je i performans “Inappropriate attachment”, umjetnice  sa Novog Zelanda. Ona se konopcima zavezala za bistu Ive Andrića, te na taj način simbolično željela pokazati značaj putovanja i nastojanje turista da se povežu sa kulturom i znamenitostima zemlje koju posjećuju. Ona je izabrala bistu Nobelovca kao osobe od velikog značaja za kulturu BiH.

Publici se predstavila i umjetnica Charlotte Parelle, koja je također izvela specifičan performans, zavezavši konopcima za svoj pojas šarene balone napunjene vodom, koje je potom hodajući vukla za sobom.

U ASA Art Gallery predstavljena je izložba pod nazivom “Pozitivna Agda“, autora Mirze Hasanefendića, Nermine Varešanovića i Adise Ćosović. Na izložbi su predstavljene fotografije većeg formata rađene na raznim lokacijama po BiH, uglavnom u selima, a inspirisane su tradicionalnim nošnjama ovih krajeva.

U klubu Cinema red,  održan je koncert za ljubtelje jazz muzike.

(Kul.ba/A.M.)

Povezano

Foto: Festival “Sarajevska zima 2012″ kroz fotografije
Foto: Završen Festival “Sarajevska zima”