Wednesday, Feb. 21, 2018

Tomislav Perazić: Umjetnik koji živi boju

29. januar 2013.

Tomislav Perazić: Umjetnik koji živi boju

Autorice: Andrea Mekić i  Vildana Dervišbegović

Tomislav Perazić rođen je 1934. godine u Baru, u Crnoj Gori. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Ljubljani, sa slikarstvom kao prvim i grafikom kao drugim opredjeljenjem.

Ovaj umjetnik prošao je u svom stvaralačkom radu kroz nebrojeno mnogo razvojnih faza, a posljednjih godina najviše se zadržao na onoj koja, može se reći, umjetnika najviše umiruje – svojevrsnoj impresionističkoj fazi, gdje inspiraciju crpi iz svog rodnog kraja. Mada se tokom života bavio i izradom grafičkih rješenja, realističkih portreta, pa čak i socijalnim temama sa prikazima zeničkih radnika u fabrikama u kojima je i sam godinama radio, u posljednje vrijeme Perazić najviše uživa u prisjećanju na sunčane motive zavičaja. Crnogorsko sunce najčešći je motiv serije na prvi pogled sličnih radova, ali zapravo posve posebnih i različitih što u koloritu što u emociji koja iz njih izbija. Neki od motiva koji se također često javljaju kod Perazića su cvijetni motivi – obično mimoze, vodopadi, ribe, žene, a ljupka obrada motiva ono je što daje veliku čar njegovim radovima čiji se sadržaj gotovo razlijeva po podlozi i doprinosi dojmu liričnosti. Nesputanosti u izrazu umjetnika svjedoče i brojne tehnike u kojima se okušao, uvijek sa velikim uspjehom: akvarel, tempera, grafika, voštane boje, crtež…

Perezić ističe:

Ne znam gdje sam bolji, ja jednostavno volim sve.

 

 

Proces nastajanja jednog njegovo rada može se okarakterisati i kao igrarija, te i on sam kaže: „Uopšte se ne plašim da ću pogriješiti, igram se rukom, igram se bojom“. I zaista, on se igra kako sa motivima, tehnikama, tako i sa medijima na kojima se izražava, te u njegovom opusu nailazimo na širok dijapazon ploha: od onih najkonvencionalnijih poput slikarskog platna i papira, preko jute i papirnatih kesa pa sve do najobičnijih tapeta. Šta god mu se nađe pri ruci kada Tomislav Perazić doživi nalet inspiracije, to postaje podloga za realizaciju njegove slikarske vizije. Upravo u tome se ogledaju svestranost i opća spontanost ovog umjetnika kojeg podloga ne sputava, već je on centimetar po centimetar osvaja i stavlja u službu materijalizacije svoje ideje uz posredstvo likovnog jezika. I ne samo to, njegova svestranost ogleda se i u raznolikosti dimenzija njegovih radova, jer on radi u svim formatima od precizno izrađenih minijatura do grandioznih platana u kojima se, kaže, osjeća najslobodnije, jer na njima sloboda njegovog pokreta doživljava vrhunac.

„Ja živim za boju!“ – rečenica je kojom ovaj umjetnik potcrtava svoju veliku ljubav prema odabranom životnom pozivu, od koga u više od pedeset godina stvaranja niti jednom nije poželio odustati, čak ni kada ga je egzistencijalna situacija primoravala da traži dodatne poslove poput rada u fabrici. Njegova želja je da kroz dvije godine, kada će napuniti punih osamdeset ljeta, napravi veliku retrospektivnu izložbu u izložbenom prostoru koji bi svojim kapacitetom mogao da primi širok spektar njegovih radova.

Ući u atelje ovog umjetnika isto je što i doći u šarenu oazu u sivilu urbanog, a odabrati ograničen broj radova za jednu njegovu izložbu pretpostavlja mnogo odricanja i kompromisa. Upravo zbog toga, jedna umjetnička ličnost velikih dometa i stvaralački opus kao što je onaj Tomislava Perazića zaista zaslužuju veliki prostor i veliku pažnju javnosti.

Izložba u Galeriji „Roman Petrović“ samo je mali uvid u veliki opus Tomislava Perazića, te uvertira za sveobuhvatnu izložbu koja bi bila sljedeći logičan korak u predstavljanju ovog umjetnika u svoj njegovoj veličini…

-

Tekst “Tomislav Perazić: Umjetnik koji živi boju” napisan je povodom izložbe ovog autora u Galeriji “Roman Petrović”, 28. januara 2013. godine.

Podijeli

Povezano

Vizuelna meditacija – osvrt na film “Proljeće, ljeto, jesen, zima i proljeće…”
Uskoro animirani film o Vincentu van Goghu
O izložbi “Zvjezdana prašina” Marija Periše

About Author

admin

Ostavi komentar