Wednesday, Feb. 21, 2018

SCMF 2013: Održan koncert studenata koji su pohađali Sarajevo Chamber Music Institute

3. septembar 2013.

SCMF 2013: Održan koncert studenata koji su pohađali Sarajevo Chamber Music Institute

Foto: Almin Zrno

Muzička akademija i Manhattan String Quartet su paralelno s koncertnim programom Sarajevo Chamber Music Festival u proteklim danima zaključili i program Sarajevo Chamber Music Instituta. Ovaj edukativni festivalski program je i ove godine kroz seriju majstorskih radionica i predavanja u Sarajevu okupio 54 studenta muzike koji su sinoć, ponedjeljak 02.09. održali završni koncert u sali Muzičke akademije u Sarajevu, koji je bio kruna njihov desetodnevnog rada sa predavačim, izvođačima Sarajevo Chamber Music Festivala. Učesnici su svojim izvedbama oduševili prepunu salu Muzičke akademije u Sarajevu, što je opravdalo veliko interesovanje za ovaj koncert.

Studenti gudačkih instrumenata (violina, viola, violončelo), te klavira, flaute i klarineta sa deset muzičkih akademija i srednjih muzičkih škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Austrije su i ove godine su prošli višemjesečni proces prijavljivanja i selekcije kako bi učestvovali u najznačajnijem edukativnom programu iz oblasti kameren muzike u regionu. U toku festivalskih dana, u periodu od 26.08. do 02.09. učesnici su imali niz majstorksih radionica i predavanja u kojima su izučavali probleme interpretacije nekih od najznačajnijih svjetske muzičke literature napisanih za kamerne ansamble. Edukativne progame vodili su istaknuti svjetski i bosanskohercegovački muzički umjetnici i predavači: članovi Manhattan String Quarteta – violinist Curtis Macomber, violinist Calvin Wiersma, violist Johnom Dexter i čelist Chris Finckel, te violinistica Deborah Wong, violončelistica Belma Alić i pijanista Dino Mulić. Pored redovnih predavača sa učesnicima su radili i gosti festivala švicarski violista Lech Antonio Uzynski, turski violinista Cihat Aşkin, američki pijanista Christopher Taylor i američki klarinetista Stanley Drucker.

U toku radionica i predavanja učesnici su bili podjeljeni u različite kamerne sastave i zajedno sa svojim mentorima aktivno vježbali djela kamerne muzike velikana umjetničke muzike 18. i 19. stoljeća Wolfganga Amadeusa Mozarta i Johannesa Brahmsa. Osim Mozarta i Brahmsa, kompozitora u fokusu ovogodišnjeg Festivala, studenti su izvodili i djela kompozitora kao što su Gabriela Fauré, Felix Mendelssohn, te Nino Rota. Ova odabrana djela predstavljaju tehničke, ali i umjetničke izazove koje su studenti uspješno savladali kroz program instituta.
Koncert je otvoren Fauréovim Klavirskim triom op. 120 u d molu, te su potom uslijedile gudačkih kvarteta Mendelssohna i Mozarta, Rotinog Tria za flautu, violinu i klavir, Mozartove Sonate za violinu i klavir, K. 301, br. 18 u G duru, te Brahmsovih Kvinteta za klarinet i gudački kvartet, op. 115 u h molu, te Klavirskog kvinteta op. 34 u f molu. Studenti su svojim izvedbama publici predstavili izuzetne rezultate višednevnog rada sa najboljim svjetskim predavačima. Dobra koordinacija i usklađenost, velika muzikalnost, te želja da se navježbani program što bolje predstavi publici, obilježili su sve sinoćnje izvedbe. U drugom dijelu programa izveden je Mozartov Klavirski kvintet K.452 u Es duru i Gudački kvartet K. 421, br. 15 u d molu, a publiku su posebno očarale izvedbe Brahmsovog Klavirskog tria op. 101 u c molu violinistice Milene Virijević, violončelistice Ane Kopše i pijanistice Jelene Nedeljković, te Brahsovog Gudačkog seksteta op. 36, br. 2 u G duru, kojeg su izveli violinisti Sonja Vojvodić i Aljoša Šolak, violisti Arpad Čibri i Petar Obradović, te violončelisti Isak Haračić i Belma Alić, čime je i zaključen sinoćnji koncert. Radost zajedničkog sviranja, te izuzetan postignuti kvalitet najbolja su nagrada za uloženi trud i veliki rad polaznika ovogodišnjeg SCM Institute, te pokazatelj velikog uspjeha Manhattan String Quarteta i ostalih predavača u okviru Sarajevo Chamber Music Festivala.

U prvom djelu koncerta nastupili su Alma Dizdar, Lucija Gregov, Lejla Nurković, Džana Begović, Tamara Arsovski, Aida Dajić, Adrian Ivičević, Ariana Škrinjar, Adnan Handanagić, Jelena Mitrović, Lidija Paulin, Neven Marinković, Jelena Aleksijadis, Nina Stamenković, Sanja Martinović, Adnan Buljušmić, Lejla Šehić, Amra Vojvodić, Sara Gadžun, Ilda Kapić, Dijana Pelidija, Anamarija Marić, Ilma Hodović, Ivor Ivančić, Anthony Havelka, Sonja Marković. U drugom djlelu koncerta nastupili su Anica Ištuk, Azra Dizdar, Ana-Maria Pilj, Emil Zubčević, Suzana Sijarić, Emina Džanović, Samra Svraka, Muhamed Hrustanović, Mirna Lazić, Dalila Kurtić, Luka Jadrić, Asja Draganović, Ana Pranjković, Danijela Kos, Marija Martinović, Milena Virijević, Ana Kopše, Jelena Nedeljković, Marija Marković, Melisa Karić, Lazar Vinković, Emanuel Pavon, Sonja Vojvodić, Aljoša Šolak, Arpad Čibri, Petar Obradović, Isak Haračić, Belma Alić.
Calvin Wiersma, član Manhattan String Quarteta i umjetnički koordinator SCMI, napisao je da “kad ljudi zajedno stvaraju muziku, mogu da stvore fantastične nove situacije, te da se život u njima može promjeniti, zablude mogu nestati, i mogu se graditi novi mostovi i formirati nove smjernice” i da se “zajedničkim napornim radom može stvoriti sedmica prepuna ljepote i sklada, te da trebamo učiti jedni od drugih kako uvjerljivije govoriti jezikom muzike. «Upravo ove riječi ilustruju ideje koje stoje iza projekta Sarajevo Chamber Music Institute čije je izdanje za 2014. godinu već u pripremi.

Autorica: Ivana Vučićević

Podijeli

Povezano

Drugi dan SOS Dizajn Festivala rezervisan za izložbu “Plakatiranje”
Prezentacija projekta afričke grupe umjetnika “Invisible borders – From Lagos to Sarajevo”
Objavljen novi broj časopisa “Bosanska vila”

About Author

admin

Ostavi komentar