Wednesday, Feb. 21, 2018

U Sarajevu upriličena projekcija filma “Ćamil Sijarić – Bajkoviti pripovjedač”

21. oktobar 2013.

U Sarajevu upriličena projekcija filma “Ćamil Sijarić – Bajkoviti pripovjedač”

“Ćamil Sijarić – Bajkoviti pripovjedač” dokumentarni je film prikazan premijerno večeras u Sarajevu, u Bošnjačkom institutu, povodom  stogodišnjice rođenja velikog književnika, maga pripovijedanja, pisanog, ali i usmenog, kako u dokumentarcu naglašavaju  književni kritičari, ljubitelji Sijarićevog autentičnog stila, pisci, profesori, akademici, novinari.

Prethodno je predstavljen časopis “Kod”, posvećen književnikovom portretu, čiji je izdavač Centar za kulturu manjina Crne Gore.

Ovaj centar je zaslužan i za dokumentarac, urađen u koprodukciji s Televizijom Crne Gore i uz pomoć Televizije Bosne i Hercegovine.

Osim crnogorskog centra za kulturu manjina, organizator cjelokupnog večerašnjeg programa je Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u Federaciji BiH.

Književno djelo, Sijarićevo duhovno biće i cijeli njegov život, okončan nesrećom na  jednoj od sarajevskih saobraćajnica 1989. godine, bio je neraskidivo vezan za krajolik, ljude, jezik i običaje u rejonu Bihora u Crnoj Gori, za selo Šipovice iz kojeg je potekao i često mu se i fizički vraćao, pa i zadnjeg ljeta u njegovom životu, prije pogibije.

Savremenici često izjednačavaju vrijednost Sijarićevog pisanog i usmenog kazivanja, jedna je od ocjena velikog broja Sijarićevih savremenika iz Crne Gore i BiH koji u dokumentarcu, često i na osnovu sjećanja iz ličnog poznanstva s književnikom, govore o njegovom životu i djelu.

Sijarić je veliki mag pripovijedanja, majstor kratke priče, novele, s autorskim šarmom i humorom, s posebnim pripovjedačkim talentom, cijene oni.

To nije samo crnogorski pisac ili samo bosanskohercegovački već jedan od onih što zbog ljepote njegovog djela pripadaju svima, rečeno je također.

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u FBiH namjerava da sjećanje na znamenitog književnika postane tradicionalna manifestacija, a Centar za kulturu manjina iz Crne Gore podsjeća da je u septembru ove godine, dokumentarac o ‘Bajkovitom pripovijedaču’ prikazan premijerno u Podgorici te između crnogorske i sarajevske premijere, u Zagrebu.

Podijeli

Povezano

Drugi dan SOS Dizajn Festivala rezervisan za izložbu “Plakatiranje”
Prezentacija projekta afričke grupe umjetnika “Invisible borders – From Lagos to Sarajevo”
Objavljen novi broj časopisa “Bosanska vila”

About Author

admin

Ostavi komentar