Wednesday, Feb. 21, 2018

Završena akcija premještanja nekropole stećaka sa lokaliteta “Mramorje”

18. oktobar 2013.

Završena akcija premještanja nekropole stećaka sa lokaliteta “Mramorje”

Foto: Oslobodjenje.ba

Završena je akcija premještanja nekropole stećaka s lokaliteta “Mramorje” u Čevljanovićima na zaštićeno područje Bijambare, čime je  prvi put nakon rata u BiH realiziran takav projekt u cilju zaštite kulturnog naslijeđa BiH.

Riječ je o nekropoli od 39 stećaka, iznimno vrijednih primjeraka različitih oblika i ukrasa. Ni lokalitet “Mramorje” nije bio njihova autentična lokacija, već su tu premješteni u toku izgradnje magistralnog puta Sarajevo-Tuzla, gdje su u posljednje vrijeme bili ugroženi i izloženi rapidnom propadanju.

Stručni savjetnik za graditeljsko naslijeđe u Zavodu za zaštitu spomenika FBiH i arhitekta Robert Stergar istaknuo je za Agenciju Fena da je postavljanje stećaka na novu lokaciju rađeno u skladu s izgledom autentične, prvobitne lokacije pronađenim u dostupnoj literaturi.

- Na osnovu te skice originalne lokacije svi su stećci prebačeni na Bijambare i postavljeni u poziciju kakva je bila i prije njihovog premještanja na lokalitet “Mramorje”, u skladu s najstarijim podatkom koji smo imali – kazao je on.

On pojašnjava da je akcija prenošenja stećaka izvršena pažljivo. Kameni blokovi prvo su zaštićeni na lokalitetu “Mramorje”, zatim su debelim kanapima i lancima postavljeni na kamion, a nakon što su doveženi na Bijambare dizalicom su spuštani na već pripremljena mjesta.

- Takvo mjesto podrazumijeva da su geodeti na osnovu skica pozicionirali tačke na izabranoj lokaciji i iscrtali ih na terenu. Također, to uključuje i pripremu podloge – skidanje sloja humusa prosječne površine od oko dva kvadrata koliko u većini slučajeva stećak zauzima – navodi Stergar.

Cilj pripreme terena je da stećci budu što stabilniji te da se smanji mogućnost njihovog tonjenja tokom vremena, posebno pod uticajem kiša, snijega ili drugih amtosferilija. Nije rađeno nikakvo betoniranje ili druge vrste posebnih temeljenja.

Stećci su nakon postavljanja na novu lokaciju površinski očišćeni.

- Tokom zime bi trebao biti urađen elaborat zaštite kamenih blokova koji već imaju napuknuća i otvorene žile, nastale pod uticajem blizine puta gdje su prvobitno bili smješteni. Stećci su također bili dosta prljavi, ali i pokriveni mahovinom, gljivicama i drugim biljnim svijetom – naglasio je Stergar.

Realizacija plana zaštite iz tog elaborata trebala bi početi na proljeće iduće godine.

Zavod za zaštitu spomenika i dalje će imati nadležnost nad zaštitom ovih stećaka, jer se nalaze na Listi nacionalnih spomenika BiH, te će njegovi stručnjaci pratiti dalje stanje i sve aktivnosti koje se odnose na njihovu zaštitu i buduću prezentaciju.

Stećci su na području Bijambara smješteni na površini od 360 kvadratnih metara.

Podijeli

Povezano

Zbog napada na učesnike otkazane projekcije na Međunarodnom festivalu queer filma Merlinka
Foto: Učenici Desete osnovne škole učeći o čokoladi ispratili 2013. godinu
Foto: “The Tehran Times” – blog o kreativnom odjevanju žena u Iranu

About Author

admin

Ostavi komentar