Wednesday, Feb. 21, 2018

Učenici OŠ “Umihana Čuvidina” obilježili Svjetski dan ljubaznosti

13. novembar 2013.

Učenici OŠ “Umihana Čuvidina” obilježili Svjetski dan ljubaznosti

Jedan od radova učenica i učenica OŠ "Umihana Čuvidina"

U OŠ „Umihana Čuvidina“  realiziran je projekt povodom “Svjetskog dana ljubaznosti” koji se obilježava danas, 13. novembra. 2013. godine. Učenici su dobili zadatak da naprave podsjetnike u obliku čestitki, na koje će nacrtati crtež koji ih podsjeća na ljubaznost.

Učenici su bili jako kreativni i ljubaznost su povezali sa ljubavlju, prijateljstvom i lijepim ponašanjem. Tako su se na crtežima našla srca, zagrljeni drugovi, cvijeće, životinje, nasmijana lica i slično.

Učenici su pored crteža pisali i poruke. Ovo su neke: “Budimo ljubazni, promijenimo svijet tako što ćemo promijeniti sebe.”, “Ljubaznost prema drugima donosi osjećaj vlastite sreće”, “Ljubaznost je zarazna, zarazimo što više ljudi”, “Budi primjer drugima, budi ljubazan”, “Uvažavajmo drugačije od nas, jer ljepota je u različitosti” i slično.

Nakon što su izradili ove čestitke iste će biti podijeljene starijima kako bi ih podsjetili na to koliko je ljubaznost bitna u svakodnevnom životu.

„Iako imamo 42 odjeljenja, nastavnici nađu vremena, načina i prostora da realizuju projekte i da kroz njih u učenička srca usade ljubav i toleranciju. Odgojna komponenta koju ima ovaj projekat zaista je važna. Jako je bitno da učenicima usadimo pozitivne ljudske vrijednosti, a ljubaznost je svakako jedna od njih“ – ističe direktor škole Aziz Mulahmetović.

Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokiju je 13. novembra 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donesena posebna deklaracija koja, među ostalim, govori o toleranciji i prihvatanju različitosti. Naglašavajući važnost spomenute deklaracije, upravo je 13. novembar odabran kao Svjetski dan ljubaznosti.

U projektu su učestvovali učenici VI5 i II3 razreda, a autori i realizatori projekta su Nermina Alihodžić-Usejnovski i Samira Zuko koje ističu da su jako zadovoljne kako su učenici prihvatili ovaj projekat i koliko su kreativnosti pokazali.

(Kul.ba)

Podijeli

Povezano

Zbog napada na učesnike otkazane projekcije na Međunarodnom festivalu queer filma Merlinka
Foto: Učenici Desete osnovne škole učeći o čokoladi ispratili 2013. godinu
Foto: “The Tehran Times” – blog o kreativnom odjevanju žena u Iranu

About Author

admin

Ostavi komentar