Wednesday, Feb. 21, 2018

Azra Dizdar dobitnica godišnje stipendije Fondacije “Karim Zaimović”

27. decembar 2013.

Azra Dizdar dobitnica godišnje stipendije Fondacije “Karim Zaimović”

Predstavnici Fondacije “Karim Zaimović” uručili su danas u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) stipendiju najboljem prijavljenom studentu za 2013./2014. godinu.

Riječ je o godišnjoj stipendiji Fondacije u iznosu od 2.000 KM, a ovaj je put pripala studentici Muzičke akademije u Sarajevu, Odsjek za gudačke instrumente, Azri Dizdar iz Mostara.

Stipendiju je Azri Dizdar uručio član Upravnog odbora Fondacije profesor Zdravko Grebo.

- Velika mi je čast dobiti nagradu koja nosi Karimovo ime. On je veliki uzor mladim ljudima i da ih ima više takvih među nama budućnost bi bila sigurno svjetlija – istaknula je Dizdar preuzimajući stipendiju.

Član Upravnog odbora Fondacije i nekadašnji glavni urednik magazina “Dani” Senad Pećanin podsjetio je da je Fondacija osnovana s ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine u 25 godini, kao žrtva granatiranja Sarajeva.

Podsjetio je da je današnja stipendija već trideseta koju Fondacija dodjeljuje najboljim bh. studentima fakulteta književnosti i novinarstva, te umjetničkih akademija.

- Fondacija je ispunila cilj, jer je imala izuzetan odziv kvalitetnih studenata i prvaka. Mnogi dobitnici ove stipendije danas su istaknute osobe u ovim oblastima – kazao je on.

Fondacija je u saradnji s izdavačkom kućom “Šahinpašić” štampala već drugo izdanje zbirke priča “Tajna džema od malina” Karima Zaimovića, po kojoj je na sceni SARTR-a urađena i predstava.

Zamjenik direktora TKD “Šahinpašić” Ajdin Šahinpašić  istaknuo je da je prvo izdanje ove knjige rasprodato u rekordnom roku od dva i po mjeseca, te da je u ovoj godini to najprodavanija knjiga ove izdavačke kuće.

Za direktora SARTR-a Nihada Kreševljakovića posebna je čast biti dio projekta posvećenog Karimu Zaimoviću, te naglasio da je  na sceni ovog teatra izvedena vrhunska predstava po Zaimovićevoj knjizi, zahvaljujući odličnom umjetničkom timu.

- Suština projekta je još jednom priču o Karimu ispričati u današnje vrijeme kada su poremećene sve vrijednosti, a mladi pogubljeni. Želimo vratiti sliku na takvog mladog čovjeka koji je inspiracija svima nama, te pokazao koliko možemo uraditi, bez obzira kakva siva vremena bila – istaknuo je on.

Zdravko Grebo smatra da je talenat, etika i filozofija obilježila Karima Zaimovića kao vođu svoje generacije, iako sam nije tome težio.

Podijeli

Povezano

Zbog napada na učesnike otkazane projekcije na Međunarodnom festivalu queer filma Merlinka
Foto: Učenici Desete osnovne škole učeći o čokoladi ispratili 2013. godinu
Foto: “The Tehran Times” – blog o kreativnom odjevanju žena u Iranu

About Author

admin

Ostavi komentar