Wednesday, Feb. 21, 2018

Sutra predavanje Semira Mehadžića na temu “Lokalizacija i bosanski jezik u digitalnom svijetu”

12. decembar 2013.

Sutra predavanje Semira Mehadžića na temu “Lokalizacija i bosanski jezik u digitalnom svijetu”

U petak, 13. decembra sa početkom u 18:00 sati, u prostorijama Multimedijalnog centra “Mak”, bit će upriličeno predavanje na temu “Lokalizacija i bosanski jezik u digitalnom svijetu” magistra Semira Mehadžića.

Predavanje je predstavljanje rezultata istraživanja koje je Semir Mehadžić radio za magistarsku tezu u vezi sa stavovima korisnika i korisnica interneta o lokalizaciji, odnosno prevođenju internetskih sadržaja na bosanski jezik, ali i osvrt na najčešće probleme i greške pri prevođenju.

Osim što će se upoznati sa lokalizacijskim problemima, publika će imati priliku razgovarati sa Semirom o softverskim alatima za prevodioce koji im umnogome mogu olakšati rad i učiniti ih konkurentnim i na evropskom prevodilačkom tržištu.

Semir Mehadžić radi kao specijalista za prevodilačke softvere i angažiran je kao LQA Reviewer za bosanski jezik za jednu od najvećih svjetskih lokalizacijskih kompanija.

Sarađivao je sa timovima zaduženim za lokalizaciju više značajnih softverskih proizvoda na bosanski jezik (Windows Vista OS, Microsoft Office 2007, Windows 8 OS, Microsoft Office 2013, Windows Live,Skype i Android JellyBean OS) i do sada je održao nekoliko radionica i seminara o upotrebi prevodilačkih (CAT) alata za prevodioce u Bosni i Hercegovini

Podijeli

Povezano

Sretan Evropski dan jezikâ!
Preuzmite treći broj elektronskog magazina za jezik i književnost “Lingvazin”
Ivo Andrić: Travnička hronika

About Author

admin

Ostavi komentar