Wednesday, Feb. 21, 2018

Sarajevo art: Zanimljiv program iz ciklusa “Da se ne zaboravi” posvećen bašćama i cvijeću

15. juli 2014.

Sarajevo art: Zanimljiv program iz ciklusa “Da se ne zaboravi” posvećen bašćama i cvijeću

JU “Sarajevo art” već godinama tradicionalno u okviru Festivala “Baščaršijske noći” organizira program Muzeja Svrzina-kuća-SarajevoSarajeva iz ciklusa pod nazivom “Da se ne zaboravi”, a ove godine program je posvećen bašćama i cvijeću i nosi naziv “U đul bašći”.

Taj će program biti održan 16. jula u Svrzinoj kući, saopćeno je iz “Sarajevo arta”.

Koliko je vegetacija bila jedna od dominantnih crta starog Sarajeva vidi se i po zaostalim toponimima – Podhrastovi, Višnjik, Karpuzova, Sedam šuma, Popov gaj, Borak, Babića bašća, Sumbul mahala i Sumbul česma, Vinogradi, Ispod oraha, Lipe, Cvijetna mahala, Karanfil mahala, Behar ulica…

Poznata su i sarajevska prezimena od kojih su mnoga i iščezla, poput Kruško, Salata, Ašlama, Bukva, Gondža, Takiša, Jabučar, Kupus, Tunja, Lipa, Kestendžić, Bostandžić, Šljivo, Zambak, Mušmula…

Tu su i ženska imena Đula, Đulzulejha, Đulbadema, Badema, Latifa, Jasmina, Jilduza, Alma i Elma…

Cvijeće nije služilo samo za ukras, neko se koristilo i u kozmetičke i ljekovite svrhe. Tako se, na primjer, sadio “lijepi čovjek”, dosta neugledan cvijet koji se koristio kao kna za bojenje kose. Vodom od iskuhanog bosanskog ruzmarina se pere kosa da bude sjajna i bujna, a od latica zambaka i ruže pravila se kozmetička voda za bijeljenje lica i miris.

Ruža đulbešećerka je imala višestruku primjenu. Od nje se pravilo sirće protiv glavobolje, ukusni sok đulbešećer, slatko, koje se služilo u kućama za dobrodošlicu, ali i kao lijek protiv visoke temperature.

Sok od bijele ruže – đulsija, je stari lijek za oči, a čuvarkuća se koristila kao lijek za uši, navodi se u saopćenju.

Podijeli

Povezano

Drugi dan SOS Dizajn Festivala rezervisan za izložbu “Plakatiranje”
Prezentacija projekta afričke grupe umjetnika “Invisible borders – From Lagos to Sarajevo”
Objavljen novi broj časopisa “Bosanska vila”

About Author

admin

Ostavi komentar