Wednesday, Feb. 21, 2018

Drugi dan SOS Dizajn Festivala rezervisan za izložbu “Plakatiranje”

17. oktobar 2014.

Drugi dan SOS Dizajn Festivala rezervisan za izložbu “Plakatiranje”

plakatPredavanja Boruta Vilda (Srbija), Viktora Koena (SAD) i Irene Pereyra (SAD) održat će se drugog dana SOS Dizajn Festivala, a pored studentskih radionica koje će se nastaviti na Akademiji likovnih umjetnosti, u kinu Meeting Point će se otvoriti izložba plakata društveno-kulturne tematike “Plakatiranje“.

Dan će započeti u 10 sati i 30 minuta u kinu Meeting Point predavanjem Boruta Vilda iz Srbije. Vild je autor više od pedeset vizuelenih identiteta i dizajna za nekoliko stotina publikacija, knjiga i časopisa, a izlagao je na 12 samostalnih i više od 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radovi su mu publikovani u uglednim domaćim i inostranim časopisima i publikacijama, a tema njegovog predavanja će biti “Jesam li išta naučio? Edukativni sentiš o stvarima koje (ni)su dizajn“.

Nakon toga, Viktor Koen, višestruko nagrađivani umjetnik i predavač će predavanjem “Show & Tell“ podijeliti svoje neuobičajene metode razvijanja nagrađivanih radova za klijente i kustose, kroz riječi mudrosti, slike i očigledno pretjerivanje. Ovo predavanje uključuje srdačnu dozu objavljenih naručenih radova i priča iz industrije, ali će također biti uključen i njegov tzv. “umjetnički proces” za izložbene radove, proizvedene između rokova, predavanja i očinstva.

Posljednje predavanje drugog dana Festivala održat će se u podne kada će svoj rad studentima približiti Irene Pereyra. Irene je u posljednjih šest godina bila je na čelu strategije i UX inicijativa za klijente, uključujući Wacom, USA Today, EA, HTC, Google, Nickelodeon, FOX, Verizon, BBC i Red Bull, za web i cross-platform aplikacije. Njeni lični projekti su prikazani na dizajn konferencijama i festivalima u Amsterdamu, Antwerpenu, Parizu, New Yorku, Singapuru i Tegucigualpa.

Izložba “Plakatiranje“ otorit će se u kinu Meeting Point u 20 sati, a radi se o kolekciji autorskih plakata koja je započeta s nastankom portala Vizkultura.hr te već godinu i pol dana, koliko postoji portal, kontinuirano raste. Kolekcija vizuelno atraktivno, raznoliko te tematski i konceptualno angažirano, komunicira problematiku i karakteristike savremene hrvatske te globalne društvene i umjetničke scene, a do danas broji 80 radova koje potpisuju etablirani vizuelni umjetnici i dizajneri, kao i mladi nadolazeći autori.

Drugi dan će se po običaju završiti SOS partyem u kinu Kriterion koji počinje u 22 sata.

Podijeli

Povezano

Prezentacija projekta afričke grupe umjetnika “Invisible borders – From Lagos to Sarajevo”
Objavljen novi broj časopisa “Bosanska vila”
Sarajevo Sonic Studio 2014: U fokusu Peter Ablinger i Vinko Globokar

About Author

admin

Ostavi komentar