Wednesday, Feb. 21, 2018

Objavljen novi broj časopisa “Bosanska vila”

15. oktobar 2014.

Objavljen novi broj časopisa “Bosanska vila”

Bosanska vila - naslovnica zadnjeg izdanja (Medium)Novo izdanje časopisa Bosanske vile u 2014. godini, objavljeno za period januar – juni, tematski je posvećeno događajima koji su obilježeni diljem svijeta – stoljeću Velikog rata i Sarajevskog atentata.

Na stranicama časopisa udarno mjesto zauzima opsežan prilog naslova Atentat u Sarajevu – 1878-1914, iz pera istoričara Slobodana Šoje.
U časopisu je objavljen odlomak iz romana “Ruka anđela“ književnika Željka Pržulja, koji govori o atentatu i mladobosancima. Mladi reditelj Srđan Šarenac piše o Sarajevskom atentatu na filmu, a pod zajedničkim naslovom Pjesme iz rova predstavljena je poezija koja tematizira Veliki rat.

Bosanska vila donosi i priloge dr. Mirjane Stojisavljević i Sime Klarića koji podsjećaju na tri decenije od tragične smrti omiljenog jugoslovenskog i bosanskoghercegovačkog pisca Branka Ćopića.

Takođe, objavljena je i poezija istaknutog bh. pjesnika Velimira Velje Miloševića, povodom posthumno objavljenje knjige poezije “Nacrtaj mi kuću, tata“, u izdanju “Prosvjete“.

U književnog bloku časopisa su priče Darka Cvijetića, Tatjane Dan Rakić, Berislava Juriča, Nevena Novaka i Ante Stanića. Pjesničke stranice pripale su poetesama Seidi Beganović i Željki Avrić, zatim Branku Ćopiću, te haiku pjesniku Smajilu Durmiševiću o čijem stvaralaštvu piše Bojan Bogdanović povodom knjige pjesama “Rasuti biseri“.

Pored toga, časopis donosi tekst akademika Ljubomira Berberovića, Fransoa Žakob – veliko ime nauke o životu, posvećen francuskom nobelovcu i potpisniku Deklaracije o slobodnom i jedinstvenom Sarajevu. Kustosica Lejla Osmanić otkriva domaću kulturnu baštinu u tekstu Likovna zbirka Muzeja grada Zenice, dok Duško Milidragović, kao svjedok događaja iz prošlosti, objavljuje prilog naslova Branko Šotra: umjetnik, partizan i humanista.

U časopisu rezervisane su stranice i za aktuelna dešavanja u godini obilježavanja Sarajevskog atentata i Velikog rata, te u književnosti i pozorišnoj umjetnosti, a isto tako i za aforizme iz pera Zorana Simića.

Novo izdanje Bosanske vile predstavit će istoričar Slobodan Šoja i književnik Željko Pržulj, na promociji koja se održava u četvrtak, 16. oktobra sa početkom u 19 sati u prostorijama “Prosvjete“.

Podijeli

Povezano

Drugi dan SOS Dizajn Festivala rezervisan za izložbu “Plakatiranje”
Prezentacija projekta afričke grupe umjetnika “Invisible borders – From Lagos to Sarajevo”
Sarajevo Sonic Studio 2014: U fokusu Peter Ablinger i Vinko Globokar

About Author

admin

Ostavi komentar