Wednesday, Feb. 21, 2018

Prezentacija projekta afričke grupe umjetnika “Invisible borders – From Lagos to Sarajevo”

17. oktobar 2014.

Prezentacija projekta afričke grupe umjetnika “Invisible borders – From Lagos to Sarajevo”

20140707140103-BREEZE_MURALS (Medium)Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) u saradnji sa nevladinom organizacijom Public Room organizira prezentaciju projekta, afričke grupe umjetnika, Invisible borders – From Lagos to Sarajevo, u subotu 18. oktobra 2014. godine sa početkom u 18h u prostorijama galerije Evergreen (ulica Avdage Šahinagića 6).

Događanje je otvorenog tipa te SCCA i Public Room sa zadovoljstvom pozivaju zainteresirane da prisustvuju prezentaciji projekta kao i razgovoru sa umjetnicima. U 2014, organizacija Invisible Borders Trans-African Photographers organizirala je peto po redu izdanje njihovog Road Trip projekta. Ovo je prvo transkontinentalno putovanje ovog kolektiva i bazira se na putovanju od Lagosa do Sarajeva, kroz 21 zemlju u Africi i Evropi (Nigerija, Republika Benin, Togo, Gana, Obala Bjelokosti, Mali, Senegal, Zapadna Sahara, Maroko, Španija, Francuska, Belgija, Holandija, Njemačka, Češka, Austrija, Slovenija, Hrvatska i na kraju Bosna i Hercegovina).

Tokom posljednja četiri izdanja Road Trip projekta, grupa je istraživala afričke zemlje zapada, istoka i središnje Afrike. Dojmovi iz posljednje četiri godine uvjetovali su promišljanja i pitanja koja se tiču kompleknosti državnih granica. Ovogodišnje putovanje je, dakle, pokušaj da se približi srž onoga što zahtijevaju granice: kretanje.

Road Trip projekat ima za cilj da propituje granice na geografskim lokacijama kako bi se prevazišla ograničenja kretanja unutar jednog kontinenta, odnosno između zemalja. Ove godine projekat je okupio umjetnike iz zemalja Afrike čiji dosadašnji rad se bazira na propitivanju društvenih normi u Africi. Grupa se sastoji od devet sudionika među kojima su fotograf, pisac, video umjetnik, likovni kritičar, povjesničar umjetnost i likovni umjetnik.

Putovanje traje 151 dana (22 sedmice) od 2. juna do 31. oktobra 2014. Osim stvaranja ličnih radova unutar raznih medija, sudionici projekta Invisible borders razvijaju i različite projekte u suradnji s lokalnim partnerima. Cilj organizacije je konstantno širenje i razmjena znanja i informacija, prevazilaženje granica razgraničenja društvenih klasa, plemena i rasa. Prezentacija i razgovor sa umjetnicima je na engleskom jeziku.

Podijeli

Povezano

Drugi dan SOS Dizajn Festivala rezervisan za izložbu “Plakatiranje”
Objavljen novi broj časopisa “Bosanska vila”
Sarajevo Sonic Studio 2014: U fokusu Peter Ablinger i Vinko Globokar

About Author

admin

Ostavi komentar